Thursday, 10 February 2011

Thursday, 11 November 2010

:: what's with GMI ::

aim
story2 sikit pe yang best nyer kat gmi tuh
descriptions
nummer eins – gmi best sebab kami study kat sana :) jap.. tau x gmi tu haper? pada yang x tau tu, boleh la merajinkan diri berwikipedia. Insya Allah, sure ada.

nummer zwei – kat sini la kami belajar deutsche spielen.. berkat bimbingan ms leng lee und frau zahida.. dapat la kami conquer dengan ‘excellent’nya.. (ich bin auslander und spreche nicht gut deutsch.. bitte langsam.. bitte langsam)..

das ist fantastich.. sondern fantastich :)

nummer drei – kat sini la kami dapat belajar menggodek computer.. for real.. kalau x.. alamat nyer kami ni noob gak la sampai sekarang..
Diagram 1. saya bersama cpu.
kiut x saya?

nummer vier – study kat sini.. semua nyer hands-on.. sekali kelas sampai 5jam.. so ada la masa nak settle kan semua in-class problem sampai habis.. bagi certain people.. tu yang best kot sebab kita sendiri yang try solve problem tu.. kita sendiri yang fikir method nak solve problem tu.. kita sendiri yang build benda tu.. 

apa function tto? tto hanya bagi guidance jer.. 

bagus! oleh itu, student2 dapat mengfully utilise brain mereka di samping mempraktikkan skill2 seperti communication skill – bertanya rakan sekelas bile dah stucked (malu bertanya sesat jalan), skill menunggu – tunggu kawan settle baru nak bertindak (x ramai manusia ada skill ni.. kalau x semua orang hobi dia suka memancing) && skill menyalin report kawan dengan pantas dan bersungguh2 (sebab nak kena hantar jugak2 time kelas habis)

bagi kami.. of course memang best.. sekali kelas sampai 5jam.. dapat rehat banyak kali.. dapat gi melantak kat mapley bawah oder kedai ibu oder azyong oder cafe banyak kali (gi cafe kalau nak tengok pingu oder sanay wala nang wakas jer) && dapat meluangkan masa bersama classmates (kawan2 sekelas memang best + sempoi kot..)

kelas control ada hands-on..
Diagram 2. itu oscilloscope.
kelas plc ada hands-on..
Diagram 3. kelas plc.
kelas interfacing ada hands-on..
Diagram 4. classmates (exjam, mat je && halim j)
 kelas networking ada hands-on..
Diagram 5. time ni belajar cmane nak generate signal kat Tx then send signal then cmane Rx nak receive signal.
pendek kata.. semua kelas la ada hands-on.. termasuk la kelas english language (siap bawak motor betul kat kelas)..
Diagram 6. group encik kito.
 siap buat demo dalam kelas english lagi..
Diagram 7. encik kito && groupmate sedang mendemo project mereka.

nummer fünf – kat sini dapat belajar construct project2 yang boleh dikatakan interesting (betul2 nih.. xde main propose2 jer macam tempat2 lain selalu implement) dari sekecik2 project sampai la ke sebesar2 project (final year project la)

ni kat kelas english tadi.. untuk kelas english kami da kena construct project anti theft untuk motorcycle.. tu pun consider mini project..
Diagram 8. Another group yang present hari tu. (adik, milo, syafiq, nik)
final year project.. gmi bagi masa d whole semester untuk develop beserta dengan harapan.. di akhir semester 6.. project yang telah diusahakan sepanjang semester itu b e r f u n g s i .. 

time fyp ni la kita dapat mengenal erti kawan.. tolong menolong + ability to work in a team memang definitely jadi priority la.. && d best part – classmates memang b e s t + tto && technician yang sungguh helpful.. tu yang project semua group menjadi (jap x betul sangat statement tuh.. kecuali 1 group x brapa nak menjadi sangat..) 

nummer sechts – study kat sini, apart from study jer.. kami pun ada masa bersosial oder beraktiviti luar campus :) baru la life sebagai seorang student gmi tu interesting sket..

ada bowling competition dekat pandan lake club (atau menurut encik A - pandan “loke yew”).. rules untuk competition nih.. 1 group must consists of 5 people – 4 male students && 1 female student.. tapi.. group kami (group firefox.. tapi organizer tulis fiNefox – xpela.. time tu firefox x glamour lagi.. tu yang x berapa nak kenal kot) ada 4 female students && 1 male student (kami pun bukannye terer mane pun.. tu yang x berapa nak champion tuh) 
Diagram 9. bowling competition.
ade futsal competition dekat ampang sport planet..
Diagram 10. kami @ ampang sport planet.
ada time nak berseminar dekat um (universiti malaya).. this seminar was held quite few years back (year 2006 kot if we’re not mistaken) conducted by mr mohd rizal hassan.. definitely memang superb! memang membuka minda.. tajuk seminar tu take charge – stop bangau-ing.. memang recommend gila2 kat semua orang..
Diagram 11. kami bersama encik rizal yang sempoi.
(time ni semua kat gmi lagi.. sekarang.. 3 da kat england 3 lagi kat germany.. how time flies..)


ada buat lawatan sambil belajar ke sirim..
Diagram 12. after talk.
ada gi competition.. (i-hack – hacking competition.. memang hackers)
Diagram 13. i-hack @ uitm.
ada attend gmi nyer open house.. (kengkawan nyer open house pun ada gak)
Diagram 14. dak2 eit dengan kak zaimah.
actually.. ada banyak lagi aktiviti.. tapi gambar plak xde.. adess..

nummer sieben – study kat sini, banyak sangat gained vocab baru.. x rasa tempat lain ada.. (&& sememangnye menjadi bahan dak2 sehingga kini..)
  • tekan 1 keluar hitam, tekan 2 keluar txt..
  • firewall (sebenarnya nak sebut ‘verifier’)
  • share dark (kongsi gelap)
  • working experiment..
  • road leg (jalan kaki)
  • explain to d demo..
  • tempeyekyankee..
  • thank you for me..
  • pandan loke yew..
  • lapo nasik..
  • fareweell
  • CKM..
ni lah ‘firewall’ tuh..
Diagram 15. ni time kami kena redo proposal presentation.
ni lagi satu..
Diagram 16. f a r e w e e l l ye kawan2.
sungguh kreatif kan.. dari perkataan fareweell.. boleh bersambung2 membentuk perkataan2 baru.. ferris wheel la.. farewheely la..siap ada gambar lagi.. memang superb la thalamus dak2 eit nih..

&& sebenarnya.. b a n y a k lagi.. cuma kami jer yang da x ingat..

nummer acht – study kat sini.. saya dapat jumpa ramai dak2 yang best2 :)
Diagram 17. eitians.
dak2 eit memang  b e s t :) happy2 jer diowang nih (kenapa kami selalu mentioned classmates kami best.. sebab ada jugak orang kata kami + classmate kami x best.. hanya dia && bf dia pada ketika itu sahaja yang ‘terbaik’.. ooopppssss...)

saya dapat best friend baru.. study sama2.. makan sama2.. gi mana2 sama2
(kami gugurl berEMPAT + en kito sorang.. tu yang dapat formed 1 group yang ada 4 female student + 1 male student untuk bowling competition tuh)..
Diagram 18. late dinner (after balik dari bilik project kat gmi) di pizza hut maluri.
&& yang paling penting && best kat gmi nih..

chomel dapat kenal kito..
kito dapat kenal chomel..

kiut x?

conclusions
  1. definitely, no doubt, memang banyak sangat ilmu && experiences yang kami gained kat gmi..
  2. kalau x gmi.. xtau la kami nak jumpa kat mana kan..
  3. secara x langsung, kami telah mempromote gmi lah plak kan..  

(ppssstt.. pada kengkawan, mintak izin ek post gambar korang kat sini.. pada yang membaca, sorry la quality gambar x memuaskan.. time nih most of d time guna camera handset jer.. biasa la.. student.. mana mampu)

:: c r a v i n g | d succulent food ::

aim
saya mesti makan
description1
keinginan yang membuak2 untuk makan certain food.. hmm.. feeling yang kadang2 best ni datang semenjak balik dari notts.. first day.. teringin nak makan sambal s o t o n g.. sanggup bangun pagi2 (sebenarnye xde la pagi sangat pon..) dari atas katil da menggoogle portsmouth fish market (nak tau dia punya opening time).. pastu beria mengejut encik kito, suruh jugak2 pergi beli.. dengan x mandi, dicapai bmx terus ke old portsmouth..
outcome1
Diagram 1. Sotong itu sungguh besar.
Kiut x sotong dia? diri ini yang tengok ni pun tepezanjat.. 

Diagram 2. sambal sotong | ayam goreng tepung | milo&&cream.






Setelah berhempas pulas selama beberapa jam di dapur.. ini la hasil dia.. kiut tak sambal sotong tuh? (sebenarnya penuh 1 kuali.. stok tahan la gak sampai hari ni)

description2
da ngada2 teringin sambal sotong arituh.. pastu teringin sushi lah pulak.. since ayam da habis.. diri ini pun menyuruh lagi encik kito membeli ayam kat mediterranean supermarket (orang2 sini selalu panggil "medi" jer).. sambil mengprepare barang2 nak membuat sushi.. tetibe discover yang mayonnaise da habis.. haper lagi.. nombor encik kito la yang didial nyer.. nasib baik tesco sebaris dengan medi...
bila hari beransur malam, t e r i n g i n ni menerjah kembali (ades.. time sakit2 ni lah nak teringin macam2).. kali ni teringin ayam goreng rempah la plak.. sanggup menggoogle resepi dekat iphone (dengan nawaitu iphone itu handy - bole dibawa hingga ke dapur) pastu pass kat encik kito.. hehe.. dia la yang jadik tukang masak nyer.. (sorry yang.. serius x larat nak bangkit dari katil)
outcome2
Diagram 3. Sushi roll ada sushi ala2 california roll pun ada.

















Diagram 4. Another view of homemade sushi.

















Diagram 5. ayam goreng berempah.

















kiut x ayam yang encik kito prepare?

conclusions
  1. hidup di perantauan memang mengajar erti b e r d i k a r i.. (mana ada restaurant kat sini yang jual sambal sotong.. nak xnak kena prepare sendiri + 1 roll sushi kat sini da 2 ke 3gbp.. kalau 14 roll da 28gbp.. minimum.. nak convert ringgit, x5..)
  2. market2 sini memang maju kot.. siap ade website sendiri && ada provide delivery service lagi.. so agak2 kat luar tu da capai suhu di bawah paras beku, halo halo je la mereka.. sure sampai..
  3. ayam goreng rempah encik kito memang lazat (danke schön yang.. alamak diri ini da terdengar encik kito prepare lemsip.. masa untuk makan ubat)